اثرات ضد آفت اسانس گیاهان دارویی علیه آفات انباری
براساس یافتههای یك دانشجوی كارشناسی ارشد حشره شناسی كشاورزی دانشگاه تربیت مدرس، اسانس گیاهان زیره سبز و برازمبل دارای اثرات ضدآفت بر برخی از آفات انباری هستند. به گزارش گیاهپزشکان ایران و به نقل از ایسنا، فریده عربی، دانش آموخته حشرهشناسی كشاورزی دانشگاه تربیت مدرس كه این تحقیقات را با راهنمایی دكتر سعید محرمیپور انجام داده است با اشاره به اینكه حفاظت از محصولات انباری دغدغه اغلب انبارداران میباشد، اظهار داشت: تحقیقات برای حفاظت محصولات انباری در برابرحشرات زیانآور با استفاده از تركیبات گیاهی حشرهكش رو به افزایش میباشد. در این تحقیق خواص حشرهكشی اسانس گیاهان دارویی زیره سبز و برازمبل روی حشرات كامل سه گونه از آفات انباری شامل سوسك چهار نقطهای حبوبات، شپشه آرد و شپشه برنج موردبررسی قرار گرفت. اسانس این گیاهان از بذر زیره سبز و اندامهای هوائی خشك شدهبرازمبل به طریق تقطیر با آب، توسط دستگاه كلونجر استخراج شد. وی با اشاره به مدت زمان تحقیق خود گفت: آزمایشات روی حشرات كامل یك تا هفت روزه سوسك چهار نقطهای حبوبات، شپشه آرد و شپشه برنج در دمای 27 درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی 65 درصد در شرایط تاریكی با پنج تكرار انجام گرفت. جهت انجام آزمایش LT50 غلظتهای 32، 161، 322، 483 و 645میكرولیتر بر لیتر از اسانس گیاهان مورد مطالعه روی سه گونه از آفات انباری موردبرسی قرار گرفت. عربی در توضیح نتایج حاصل از آزمایشات زیست سنجی گفت: براساس نتایج حاصل از آزمایشات، سوسك چهار نقطهای حبوبات نسبت به اسانس زیره سبز و شپشه آرد نسبت به اسانس برازمبل در مقایسه با دو گونه آفت دیگرحساسیت بیشتری از خود نشان دادند. در آزمایش بررسی دوام سمیت تنفسی اسانسهای گیاهی مشخص شد اسانس برازمبل دوام بیشتری نسبت به اسانس زیره سبز دارد. این دانشآموخته حشره شناسی در ادامه بااشاره نتایج حاصل از آزمایش اثر دور كنندگی اسانسهای گیاهی فوق روی حشرات موردمطالعه تصریح كرد: اسانسهای گیاهی به طور معنی داری، دارای اثر دور كنندگی برحشرات مورد مطالعه هستند. در بررسی خاصیت تخم كشی و لاروكشی اسانسهای گیاهان موردمطالعه مشخص شد، اسانس زیره سبز سمیت بیشتری نسبت به اسانس برازمبل دارد. عربی با بیان اینكه نتایج حاصل از اثراسانسها بر تخمها و لاروهای سنین مختلف نشان داد كه با افزایش سن، میزان مقاومت به هر دو اسانس افزایش یافته است، افزود: در بررسی اثر اسانسهای گیاهی بربازدارندگی تخمریزی سوسك چهار نقطهای حبوبات مشاهده شد اثر بازدارندگی اسانس هر دوگونه گیاهی با افزایش غلظت به طور معنیدار افزایش پیدا كرده است؛ به طوری كه دربالاترین غلظت (5/0 میكرولیتر اسانس در هر گرم بذر) زیره سبز 16/81 در صد و بزامبل 80/64 در صد ممانعت از تخمریزی كردهاند. به گزارش گیاهپزشکان ایران، وی در ادامه افزود: دربررسی اثر اسانسهای گیاهی بر شاخصهای تغذیهای شیشه آرد مشاهده شد كه اسانسها ی گیاهان مورد مطالعه دارای اثر معنیداری بر شاخصهای تغذیهای این آفت هستند وبیشترین اثر را بر شاخص بازدارندگی تغذیه دارند. بر اساس نتایج حاصل از GC-MS تعداد 15 تركیب شیمیایی در اسانس زیره سبز و 24 تركیب شیمیایی در اسانس برازمبل شناسایی شد. عربی در پایان تاكید كرد: تركیبات شیمیاییموجود در اسانسها غالبا از گروه منوترپنوئیدها هستند كه میتوان خاصیت حشرهكشیاسانسهای گیاهان مورد مطالعه را به بعضی از آنها نسبت داد.
:: بازدید از این مطلب : 268
|
امتیاز مطلب : 20
|
تعداد امتیازدهندگان : 8
|
مجموع امتیاز : 8